Large Extension - Belfast 
This was a commission to design a new two storey extension to an existing dwelling in Belfast. The brief was for a new family room/lounge, study and utility room and garage on the ground floor with a new master bedroom, with en-suite, and a laundry room on the first floor. 
 
Design 
The site, although large, was restricted by the proximity of the existing dwelling to the boundary. Moreover a major constraint was a river culvert running diagonally across the site near the gable. The slight set back at the junction of the old and new, along with the added gable return and dormer window, creates interest to the front elevation. The new gable runs front to rear and allows the new garage roof to abut under the eaves.  
Click on an image above to view a larger version. 
The rear elevation features a half hip roof at a lower pitch which is merged to main pitch to allow extra floor area on plan. 
The plan form on the ground floor is unusual in that a wall has been introduced to extend the useable area in the garage at the expense of the family room. This was necessary, as was the angle on the garage corner, due to the proximity of the river culvert. However the family room still works well internally despite the somewhat odd junction with the front gable return. 
The project was interesting challenge from a technical point of view due to the roof structure, designed foundations and considerable under-building required. 
Back to Residential Projects 
Designed and created by it'seeze